Райнхольд Месснер

Райнхольд Месснер – дивовижна людина з надзвичайною силою волі, тягою до пригод і вражаючою витривалістю. Цей зовні начебто звичайний громадянин Італії прославився своїм підйомом на Еверест без додаткового кисню в поодинці, пройшов пішки вздовж узбережжя Гренландії, перетнув кілька пустель – Гобі, Цукру і Такла-Макан. Крім того що італійський альпініст багато подорожував, він відомий світові своїми повчальними і життєвими цитатами, а також кількома книгами. Багато мандрівників починали свій шлях саме з його книг, вивчення біографії італійця, а також його особистих досягнень.

Райнхольд Месснер – альпініст з цікавою біографією, незвичайними подвигами, які викликають у кожному з нас непідробне здивування і дитячий захват. У цієї людини дійсно є чому повчитися. Незважаючи на численні перешкоди, італійський альпініст жодного разу не звернув назад, рухаючись до чітко означеної мети. Месснер – це мужня, сильна і повністю впевнена в собі людина, яку можна взяти собі в приклад як зразок самовдосконалення.

Біографія Райнхольда Месснера

Майбутній підкорювач гірських вершин народився в італійській автономній області Південний Тіроль в 1944 році. Завдяки здобутій освіті Месснер вільно розмовляє трьома мовами – німецькою, англійською та рідною італійською. Райнхольд Месснер в дитинстві проявив надзвичайну тягу до знань, дослідження та вивчення навколишнього світу, що згодом відіграло роль у визначенні заняття усього життя. Батько відомого альпініста Джозеф Месснер був учитель з багаторічним досвідом роботи і вимагав від сина уваги і зосередженості.

1

Всього в сім’ї було 10 дітей – 9 хлопчиків і одна дівчинка. Однак найбільш теплі стосунки у Райнхольда склалися з братом Гюнтером.

Перші сходження на гірські вершини

У віці 13 років Райнхольд Месснер разом зі своїм братом Гюнтером почав перші підйоми на гірські вершини. Завдяки проявленій мужності і завзятості брати увійшли до списку найкращих альпіністів Європи в зовсім ще юному віці.

1

Месснер надихався діяльністю Германа Бюля, що, безсумнівно, зіграло свою роль у його подальшому житті. Він був одним з перших прихильників нового виду альпінізму в Гімалаях. Особливість його полягає в тому, що підйом на гірські вершини здійснюється з досить легким спорядженням та без допомоги провідників і сервісних бригад.

Через деякий час Райнхольд і Гюнтер здійснюють подібний підйом на вершину Гімалаїв, але трапляється непередбачена трагедія. Досягнувши вершини, брати почали спуск, під час якого Гюнтер загинув, а сам Райнхольд відморозив пальці. Після того, як він досяг підніжжя гори, відморожені пальці довелося в терміновому порядку ампутувати. Громадськість засуджувала його за те, що сходження проходило з менш досвідченим партнером, в результаті чого той загинув. Сам Райнхольд дуже довго переживав і оплакував Гюнтера. Можливо, альпініст досі не пробачив себе за це.

Як стало невдовзі відомо, тіло загиблого було знайдено трьома пакистанськими альпіністами.

Підкорення Евересту

У 70-х роках Райнхольд Месснер довів світу, що має право називати себе альпіністом, зробивши підйом на одну з найвищих гірських вершин – Еверест. У 1978 році разом з альпіністом Хэбелером італієць досяг вершини, не використовуючи при цьому дихальну апаратуру. Цей факт дуже вразив громадськість, адже до цього моменту ніхто не відмовлявся від додаткового кисню.

4

Через деякий час Месснер здійснив самостійний підйом на вершину гори Еверест, але вже з тибетського боку. Це було першим у світі сольним підкоренням вершини.

Підкорення восьмитисячників

Райнхольд Месснер поставив собі за мету підкорити всі наявні восьмитисячники в нашому світі. І вже в 1981 році він піднімається на Шиша Пангму, висота якої становить 8013 метрів. Давши собі час відпочити і зібратися з силами перед наступним сходженням, Месснер додає в свій список перемог ще три восьмитисячника – Канченджангу, Гашербрум, а також Броуд-пік. У середині 1983 року він піднімається на Чо-Ойю, висота якої становить 8201 метр.

5

В період з 1984 по 1985 рік італійський альпініст Райнхольд Месснер робить ще чотири сходження на восьмитисячники. Першими в списку за цей період часу стали вершини Аннапурна (8091 метр) та Дхаулагірі (8167 метрів висоти). Далі восени Месснер підкорює Макалу і Лхоцзе. На момент скоєння спуску з останнього восьмитисячника за плечима досвідченого туриста було 3000 підкорених вершин, практично 100 першосходжень, 24 експедиції і ряд самостійних підкорень гірських вершин, наприклад: сольне сходження на Еверест.

 

Подорожі по пустелях

Після того як всі можливі вершини були додані в список досягнень, Райнхольд Месснер вирушив у пішу подорож уздовж узбережжя Гренландії, а також намітив собі мету: перетнути три пустелі. Після того, як альпініст перетнув пустелі Такла-Макан в Китаї, Гобі і Цукру, він рушив далі. Наступним досягненням італійця був перетин Антарктиди, походи на Північний і Південний полюси.

Особисте життя

Він дуже довго переживав втрату брата, звинувачуючи себе за те, що трапилося. Але через деякий час біль і вина пішли на другий план. Райнхольд Месснер зустрів свою майбутню дружину Сабіну Штеле. Жінка підкорила його своєю красою, розумом, а також любов’ю до пригод. Відносини розвивалися дуже швидко, і через кілька років, проведених пліч-о-пліч, пара вирішила офіційно зареєструвати свій шлюб.

Однак це не перший шлюб альпініста. Раніше, в період з 1972 по 1977 рік, він був одружений і має дорослу доньку. Райнхольд Месснер, дружина якого подарувала йому трьох дітей, вважає себе щасливою і коханою людиною на Землі.

Відомі афоризми альпініста

В книгах, які більше нагадують автобіографію, ніж просто розповіді, Месснер висловлює думки, що більше нагадують афоризми. Як вже говорилося раніше, альпініст вважав за краще інший шлях підкорення гірських вершин, і у нього створився свій спосіб спілкування з горами. В першу чергу, як вважає сам Райнхольд, до вершини необхідно проявити повагу, і тільки тоді вона прийме тебе.

рейнхолд-месснер-6

Отже, Райнхольд Месснер, цитати якого розлетілися по світу з надзвичайною швидкістю, стверджує, що він існує лише для подолання самого себе. Це своєрідний стимул прагнути до більшого, ніж ти зміг досягти. Месснер-альпініст завжди керується здоровим глуздом, повним усвідомленням свого досвіду і ніколи не ризикує. А ось його один, дуже відомий вислів: “Лише тільки альпіністи знають, скільки потрібно мужності і зусиль, щоб відступити назад, зробити крок в сторону від своєї мрії”. Таким чином, Райнхольд хоче донести до громадськості, що альпінізм – це свого роду спосіб самовираження, що дозволяє йому відчувати всю повноту життя.

Месснер – людина з багаторічним досвідом і приклад для наслідування

За досягнення у сфері альпінізму 9 квітня 2010 року італійському мандрівнику була вручена почесна нагорода Lifetime Achievement Piolet d’Or (Золотий лідоруб). На даний момент у світі є тільки одна людина, яка підкорила всі восьмитисячники, самостійно здійснила сходження на гірську вершину Еверест. І це – Райнхольд Месснер, воістину дивовижний і сильний чоловік.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *